Jak lekarz dla człowieka, weterynarz dla zwierzęcia tak ogrodnik dla zieleni jest osobą, która dba o odpowiedni rozwój i witalność zielonego pacjenta . Porównanie jak najbardziej trafne z tego względu, że każdy ogrodnik musi przestrzegać zasad higieny i dezynfekcji narzędzi – rośliny tak samo jak ludzie czy zwierzęta są codziennie atakowane przez wirusy i bakterie często doprowadzające do wyniszczenia i obumierania tkanek.
W okresie wiosennym prawidłowa pielęgnacja ogrodu wymaga intensywnych prac, kiedy należy przycinać drzewa i krzewy owocowe (poradnik cięcia drzew owocowych ) a nagminnym błędem jest używanie brudnych i nieostrych sekatorów. Bardzo łatwo przenieść możemy na zdrowe drzewka choroby np. rak bakteryjny drzew owocowych, zaraza ogniowa. Prewencyjnie przed cięciem powinniśmy zanurzyć na kilka sekund sekatory, piłki w np.
- roztworze podchlorynu sodu 10%
- alkoholu 70%
- mydle potasowym
Następnie należy opłukać narzędzia w wodzie. „Nieostre cięcie”, poszarpane brzegi, zaciągnięta kora sprzyjają wnikaniu bakterii. Po odpowiednio wykonanym zabiegu rany nie smarujemy żadną pastą ani fungicydem – według aktualnej sztuki ogrodniczej należy wystrzegać się tego zabiegu, ponieważ jest on nieefektywny i utrudnia drzewu zasklepienie rany kalusem.
Marzec i Kwiecień są miesiącami w których produkujemy rozsadę np. kwiatów jednorocznych, warzyw. Nasiona wysiewamy w szklarniach, tunelach do podłoży często przypadkowych – kompostów, zeszłorocznych resztek substratu torfowego. Siewki wschodzą i nagle ich łodyga czernieje, zamierają całe młode rośliny. Sprawcą całego zamieszania jest zgorzel siewek wywoływany przez grzyby. Aby uniknąć tego typu historii należy zdezynfekować podłoże poprzez np.:
- podlewanie środkiem PrevicurEnergy 840 SL
- siew do świeżego substratu torfowego
- domowym sposobem „upieczenie” gleby w piekarniku w temp. 200°C
Za prawidłową pielęgnację ogrodu, rośliny odpłacą nam z pewnością pięknym wyglądem 🙂