rośliny jadalne w ogrodzie
https://www.istockphoto.com/pl/zdjęcie/wiosna-sałatka-gm185099519-19582958
W większości przypadków ogrody projektowane są tak, by dostarczać nam bodźców wizualnych. Jednak można je wzbogacić o rośliny jadalne. Rośliny te lub ich części  mogą stanowić ciekawy dodatek do przygotowywanych potraw oraz być elementem edukacyjnym dla naszych pociech.
Słysząc zwrot rośliny jadalne w ogrodzie większość myśli o warzywach i owocach coraz częściej goszczących w ogrodach przydomowych i na balkonach. Jednak są rośliny, które także są jadalne i zdobią ogród lub są niepożądanym gościem. Każdy z nas widział w życiu brzozę brodawkowatą (Betula pendula) lub lipę drobnolistną (Tilia cordata) na spacerze do lasu lub idąc do pracy. Jedyne co większość z nas zauważa to zmianę wyglądy powodowaną przez utratę czy też za zielenie korony. Ważne jest to, że brzoza jak i lipa są skarbnicą pożywienia.
W przypadku brzozy można pozyskiwać korę wewnętrzna, gałązki, sok, młode listki i bazie. Należy to robić w sposób umiejętny tak, by nie zaszkodzić drzewu. Jeśli chodzi o lipę pozyskać można kwiaty i młode liście (wyśmienite do sałatki). Z innych gatunków o jadalnych z kolei owocach można wymienić leszczynę pospolitą (Corylus avellana) oraz rokitnik pospolity (Hippophae rhamnoides). Owoce wyżej wspomnianych gatunków są jadalne na surowo. Orzechy laskowe można stosować do ciast lub jako przekąskę. Owoce rokitnika mają cierpki smak, dlatego bardziej preferowane w formie przetworów.
rośliny jadalne
http://www.e-ogrodek.pl/a/dzem-z-owocow-rokitnika-8518.html
Ostatnimi przykładami określanymi jako rośliny jadalne w ogrodzie będą gatunki niepożądane w większości ogrodów. Szczawik zajęczy (Oxalis acetosella), mniszek pospolity (Taraxacum officinale) i fiołek wonny (Viola odorata) są jadalne. Szczawik najchętniej wykorzystywany jest do sałatek zwłaszcza liście, w przypadku mniszka można zrobić sok, który jest niezastąpiony zimową porą w okresach przeziębienia. Fiołek wonny może być wykorzystany do przetworów i służyć jako ozdoba potraw. Należy pamiętać o rozważnym zbieraniu tak, by roślina mogła się zregenerować.
W każdym z wymienionych przypadków rośliny należy traktować jako urozmaicenie diety, a nie jej podstawowy element.

mgr inż. arch. kraj. Paulina Habrzyk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *